direct naar inhoud van 4.1 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Borculo, FrieslandCampina Domo 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1859.BPBCL20130001-1000

4.1 Archeologie en cultuurhistorie

In het kader van de Wet op de archeologische monumentenzorg toetst de gemeente ruimtelijke plannen op archeologische waarden. Indien potentiƫle archeologische waarden worden verstoord, dient hier nader onderzoek naar te worden verricht.

Uitgangspunten van het archeologisch beleid zijn op hoofdlijnen:

  • archeologische waarden zoveel mogelijk (in situ) in de bodem bewaren;
  • vroeg in de ruimtelijke ordening al rekening houden met archeologie;
  • bodemverstoorders betalen archeologisch vooronderzoek en mogelijke opgravingen.

De gemeenteraad van Berkelland heeft een archeologische beleidswaardenkaart vastgesteld. Deze beleidswaardenkaart is gebaseerd op een rapportage van Archeologisch Adviesbureau RAAP (RAAP-rapport 1701, herziene eindversie) die een beschrijving geeft van het beleid en van de regelgeving op archeologisch gebied. In 2012 is een aanvulling op deze rapportage totstandgebracht (RAAP-rapport 2501).

Volgens de archeologische beleidswaardenkaart heeft het plangebied geen specifieke archeologische waarde of betekenis. Ook liggen er geen archeologische monumenten in het plangebied.

Volgens de archeologische beleidswaardenkaart van de gemeente Berkelland geldt voor het grootste deel van het bedrijventerrein te Borculo een middelmatige en lage archeologische verwachting (gele en groene zones, AWV 8 (middelmatig) en 9 (laag)). Conform het gemeentelijk Handboek Ruimtelijke Plannen is voor de aangetroffen (verwachtings)waarde de dubbelbestemmingen 'Waarde-archeologie 2' en 'Waarde-Archeologie 3' opgenomen.

Conclusie archeologie en cultuurhistorie

Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning ten behoeve van de realisatie van de melkpoederfabriek en de uitbreiding productie babyvoeding ingrediƫnten voor FrieslandCampina wordt nader archeologisch onderzoek uitgevoerd.