direct naar inhoud van 1.2 Ligging plangebied
Plan: Buitengebied, Erve Giegink Borculo 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1859.BPBGB20120006-0100

1.2 Ligging plangebied

Borculo ligt in het westen van de gemeente Berkelland. De gemeente ligt in het oosten van Gelderland en grenst aan Duitsland. De gemeente Berkelland ligt in de regio Achterhoek, andere gemeenten in deze regio zijn Bronckhorst, Doetinchem, Groenlo, Winterswijk, Montferland, Oude IJsselstreek en Aalten.

afbeelding "i_NL.IMRO.1859.BPBGB20120006-0100_0002.jpg"

Figuur 1 Topografische kaart Borculo

Borculo is één van de elf kernen die samen de gemeente Berkelland vormen. Grotere plaatsen in de buurt van Borculo zijn in het westen Lochem en Ruurlo en in het oosten Neede en Eibergen. Berkelland telt in totaal ruim 45000 inwoners, hiervan wonen er ongeveer 10400 in de kern Borculo. Het plangebied ligt aan de rand van Borculo aan de Berkel, zoals te zien is op de bovenstaande kaart.

afbeelding "i_NL.IMRO.1859.BPBGB20120006-0100_0003.jpg"

Figuur 2 Luchtfoto plangebied

Erve Giegink ligt net buiten Borculo, noordwestelijk van de historische stadskern. Het plangebied omvat het boeren-erf en de aanliggende akkers, weilanden en houtopstanden. Het gebied ligt langs de Oude Nettelhorsterweg, de historische verbinding van Borculo naar Geesteren, Diepenheim en Lochem. Aan de zuidzijde wordt het gebied begrensd door de Berkel. Die vormt een harde fysieke scheiding tussen het buitengebied en de stadskern van Borculo. Westelijk ligt het pad D'n Brummel, een oud voetpad over de es tussen de buurtschappen Heure en Respelhoek. Dit is tegenwoordig in gebruik als recreatieve fiets- en wandelroute.

Ten westen van het erf begint een tamelijk open landschap langs de Berkel, dat vooral bestaat uit weilanden, afgewisseld met enkele akkers en boomgroepen. Door de openheid van het landschap heeft men hier een weids uitzicht tot aan de Lochemer Berg.

Noordelijk en oostelijk van Erve Giegink is het landschap kleinschaliger. Weilanden en boerderijen worden afgewisseld met bossages, lanen en houtwallen; kenmerkend voor het hoevenlandschap.

In het noordelijk deel van het plangebied ligt een dichter bebost gebied dat aansluit op het lint van de Oude Nettelhorsterweg. In het bos is een poel gegraven, omzoomd door riet en andere beplanting. De landschappelijke gradiënt biedt voor diverse flora / fauna soorten een interessante biotoop.

Men bereikt het erf via een kort berkenlaantje vanaf de Oude Nettelhorsterweg. Het erf zelf wordt aan de voorzijde gekenmerkt door een besloten boomgaard. Hier zijn ook de overblijfselen van de door brand verwoestte woning te vinden. Direct hierachter staat de oorspronkelijke boerderij, met daarachter weer diverse bijgebouwen en schuren. Vanuit de omgeving zijn de verschillende gebouwen goed zichtbaar.