direct naar inhoud van 7.2 Planopzet
Plan: Buitengebied, Erve Giegink Borculo 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1859.BPBGB20120006-0100

7.2 Planopzet

7.2.1 Algemeen

Voorliggend bestemmingsplan bestaat uit planregels, een verbeelding en gaat vergezeld van een toelichting. De planregels en de verbeelding vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Op de verbeelding wordt de bestemming van de grond aangewezen, in de planregels worden de bij de bestemming behorende regels voor het gebruik van de grond gegeven.

De toelichting maakt juridisch geen deel uit van het bestemmingsplan en heeft daarmee een andere status dan de planregels en de verbeelding. De toelichting van dit bestemmingsplan biedt ondermeer inzicht in de huidige situatie, de onderzoeksresultaten en de voorgenomen ontwikkeling.

De planregels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels.

Hoofdstuk 2 bevat de bestemmingsregels.

Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels.

Hoofdstuk 4 bevat de overgangs- en slotregels, hierin is het overgangsrecht en de titel van het bestemmingsplan opgenomen.

7.2.2 Inleidende regels

De artikelen 1 en 2 bevatten begripsomschrijvingen respectievelijk regels omtrent de wijze van meten.

7.2.3 Bestemmingsregels

Om recht te doen aan het uitgangspunt dat het plan niet meer dient te regelen dan noodzakelijk is, kent het plan slechts een beperkt aantal bestemmingen. Ook de bijbehorende bouw- en gebruiksregels zijn waar mogelijk beperkt in aantal en in mate van gedetailleerdheid. De regels zijn opgesteld conform de 'Standaard vergelijkbare Bestemmingsplannen' (SVBP 2008) en hebben voor elke bestemming dezelfde opbouw met achtereenvolgens, voor zover aanwezig, de volgende leden:

  • bestemmingsomschrijving;
  • bouwregels;
  • afwijking van de bouwregels (indien aanwezig);
  • afwijking van de gebruiksregels (indien aanwezig);
  • wijzigingsbevoegdheid (indien aanwezig);
  • omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden (indien aanwezig).

Centraal staat de bestemmingsomschrijving. Daarin worden limitatief de functies en waarden genoemd, die binnen de bestemming zijn toegestaan respectievelijk worden beschermd. In een aantal gevallen geeft de bestemmingsomschrijving daarbij nog een nadere beperking in de vorm van een bestemmingscategorie of bijvoorbeeld een gebiedsbegrenzing, een maximale oppervlakte- of inhoudsmaat dan wel een beperking tot de bestaande bebouwing. De bouwregels zijn direct aan de bestemmingsomschrijving gerelateerd. Deze regels geven de bouwmogelijkheden aan.

Toelichting op de in dit bestemmingsplan opgenomen bestemmingen:

Agrarisch met waarden - Landschapswaarden:

De voor Agrarisch met Waarden - Landschapswaarden aangewezen gronden zijn bestemd voor agrarisch gebruik en tevens wordt de landschappelijke en cultuurhistorische karakteristiek bewaakt.

Groen - Landschapselement:

De bestemming Groen - Landschapselement is opgenomen voor het landschapselement tussen het erve Giegink en het nieuw aan te leggen landgoed.

Natuur:

De bestemming Natuur is in dit bestemmingsplan opgenomen voor de gronden die bestemd zijn voor de vispassage en poelen.

Tuin:

De bestemming Tuin is opgenomen om te zorgen dat het landhuis geen bijgebouwen kan bouwen op of aan de es. Maar ook voor de oude boomgaard aan de wegkant bij de twee woningen.

Verkeer:

De voor Verkeer aangewezen gronden zijn bestemd voor fiets- en voetpaden.

Wonen:

Deze bestemming betreft de twee woningen op het boerenerf binnen het plangebied. Het betreft hier het hoofdgebouw en eventueel aangebouwde en/of vrijstaande bijgebouwen. Ter plaatse van de aanduiding bijgebouwen mag er een bijgebouw worden gebouwd. Ook zijn aan-huis-verbonden beroep mogelijk, ondergeschikt aan de woning.

Wonen - Landgoed:

Deze bestemming is voor het woongedeelte van het landgoed. Ter plaatse van de aanduiding bijgebouwen mag er een bijgebouw worden gebouwd.

Waarde - Archeologie 3 en 5:

Deze dubbelbestemming is opgenomen voor de gronden met een vermoedelijk archeologische waarde.

Leiding - Water:

Deze dubbelbestemming is opgenomen voor de persleiding van het Waterschap Rijn en Ijssel die door het plangebied loopt.

7.2.4 Algemene regels

In het hoofdstuk algemene regels worden, voor zover van toepassing, de algemene en aanvullende regels opgenomen. In dit bestemmingsplan worden de algemene regels beperkt tot de Anti-dubbeltelbepaling, de algemene aanduidingsregels, de algemene afwijkingsregels en de overige regels.

7.2.5 Overgangs- en slotregels

Tenslotte zijn in het laatste hoofdstuk van de voorschriften de overgangs- en slotbepalingen opgenomen. Ook deze bepalingen hebben een algemeen karakter en zijn op het gehele plangebied van toepassing.

Artikel 17: Overgangsregels

Het overgangsrecht ziet toe op bouwwerken die ooit met een bouwvergunning of een melding zijn gebouwd, of een gebruik dat ooit is toegestaan, maar dat nu, vanwege een bestemmings- of beleidswijziging onder het overgangsrecht zijn gebracht. Ook tientallen jaren aanwezige bouwwerken, die niet met een vergunning zijn gebouwd, of langdurig aanwezig gebruik worden met het overgangsrecht beschermd. Het overgangsrecht is er op gericht dat deze bouwwerken uiteindelijk zullen verdwijnen of het gebruik ervan wordt beëindigd, zodat de situatie in overeenstemming geraakt met de gegeven bestemming.

 

Artikel 18: Slotregel

Hier staat de benaming van het bestemmingsplan vermeld.