direct naar inhoud van 5.4 Beeldkwaliteitsplan (BKP)
Plan: Gelselaar, Dorp 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1859.BPGSL20090014-1000

5.4 Beeldkwaliteitsplan (BKP)

Het beeldkwaliteitsplan is bedoeld om een kader te bieden waarbinnen stedenbouwkundige en architectonische veranderingen van de bebouwing, de erfinrichting en de inrichting van de openbare ruimte mogelijk zijn. Het beeldkwaliteitsplan biedt het kader om de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen, te stimuleren en te verbeteren. Met dit beeldkwaliteitsplan worden bouwplannen getoetst door de welstandscommissie. Bouwplannen moeten daarom voldoen aan de beeldkwaliteitscriteria van het beeldkwaliteitsplan.

Het beeldkwaliteitsplan biedt bescherming aan het cultuurhistorisch waardevolle karakter van Gelselaar en stelt dit karakter als uitgangspunt bij nieuwe ontwikkelingen. Het is juist de bedoeling dat de beschermde status van Gelselaar leidt tot (een ruimtelijk verantwoorde) dynamiek en ontwikkeling. Het is deze ontwikkeling en de afleesbaarheid ervan, die het dorp zo waardevol maken als beschermd dorpsgezicht.

Vanwege de aanwijzing van het gebied als beschermd dorpsgezicht verandert er iets. Voor alle nieuwe bouwwerken en wijzigingen aan bestaande bouwwerken moet voortaan een omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning zal extra goed worden gekeken naar het respecteren van de bestaande historische karakteristieken van het beschermde dorpsgezicht. Vanwege deze verandering is dit beeldkwaliteitsplan gemaakt. Met dit plan is het mogelijk om alle aanvragen van een omgevingsvergunning te beoordelen op de beeldkwaliteit. Daarom is het belangrijk dat de aanvragers van een omgevingsvergunning, het beeldkwaliteitsplan ook vooraf bekijken, om rekening te kunnen houden met de beeldkwaliteitscriteria.

Naast beeldkwaliteitscriteria staan er in het beeldkwaliteitsplan diverse beschrijvingen van het gebied waaruit blijkt waarom Gelselaar zo bijzonder is. Deze beschrijvingen kunnen dan ook als inspiratie worden gebruikt door de aanvragers van een omgevingsvergunning. Nieuwbouw, verbouw of uitbreiding van bebouwing is bij voorkeur geïnspireerd op, afgeleid van of een doorontwikkeling van, bestaande authentieke details en vormgeving.

Het BKP begint met inventariseren en beschrijven, gaat vervolgens waarderen en komt na het formuleren van uitgangspunten tot beeldkwaliteitscriteria. Deze worden per deelgebied gegeven.

Hoe werken de beeldkwaliteitscriteria?

  • Controleer binnen welk beeldkwaliteitsgebied het perceel valt en hanteer vervolgens de bijbehorende criteria uit het betreffende hoofdstuk.
  • Controleer welke waardering de huidige bebouwing op het perceel heeft en houd hier rekening mee.
  • Lees en kijk voor meer inspiratie de hoofdstukken 2 en 3 van het beeldkwaliteitsplan door.
  • Voor percelen die liggen binnen meerdere beeldkwaliteitsgebieden, is het ter plaatse aanwezige hoogste niveau van beeldkwaliteit van toepassing.

Het voert te ver om deze allemaal hier te beschrijven. Daarvoor wordt verwezen naar het BKP zelf, dat uiteindelijk gelijktijdig met het bestemmingsplan moet worden vastgesteld.