direct naar inhoud van 7.2 Resultaten overleg ex artikel 3.1.1 Bro
Plan: Ruurlo, Bedrijventerreinen 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1859.BPRLO20110006-1000

7.2 Resultaten overleg ex artikel 3.1.1 Bro

Conform artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening is het bestemmingsplan voorgelegd aan de volgende instanties: VROM-Inspectie, Ministerie van Economische Zaken, Waterschap Rijn en IJssel, Vitens, Kamer van Koophandel, Alliander, Gasunie, KPN en De Nederlandse Spoorwegen.

De VROM-inspectie, het Waterschap Rijn en IJssel en de Kamer van Koophandel hebben een reactie ingediend.

De provincie heeft op 2 maart 2001 bericht dat het voorontwerpbestemmingsplan een plan van lokale aard is. Gedeputeerde Staten zien daarom geen reden om hierover advies uit te brengen.

VROM-inspectie
De VROM-inspectie schreef op 6 juli 2011 dat het bestemmingsplan, gelet op de nationale belangen in de Realisatieparagraaf Nationaal Ruimtelijk Beleid, geen aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen.

Waterschap Rijn en IJssel
Het Waterschap schrijft het volgende:

  • 1. Het gebied ligt deels in een natte ecologische verbindingszone. Enkele onderdelen met de bestemming 'Groen' hebben daarom ook de waarde 'Ecologische verbindingszone (EVZ)' gekregen. De toekenning van deze waarde is niet in overeenstemming met de kaart EVZ. Verzocht wordt dit aan te passen.
  • 2. De watertoetstabel is onjuist ingevuld. Verzocht wordt dit aan te passen en op basis van de EVZ-kaart aan te geven welke waterthema's voor dit plan wel of niet relevant zijn. Hierbij wordt ook verzocht per relevant waterthema uit te werken wat de effecten van het plan zijn of hoe het plan hierin voorziet.
  • 3. Gelet op het eerste punt vraagt in ieder geval het thema 'Natte natuur' een nadere uitwerking.


Beoordeling reactie
Telefonisch contact tussen het Waterschap en de gemeente op 14 september 2011 wees uit dat de reactie van het Waterschap op een misverstand berust. In 2005 en 2006 zijn ruimtelijke procedures gevoerd voor de bestemmingsplannen bedrijventerrein Everskamp en EVZ Everskamp. Deze bestemmingsplannen zijn tot stand gekomen na intensief overleg met de provincie Gelderland en het Waterschap. De natte EVZ is in die bestemmingsplannen verankerd. Dit bestemmingsplan Ruurlo, Bedrijventerreinen 2011 legt hernieuwd vast wat destijds besloten is, dus ook de natte EVZ met de bijbehorende bescherming.

Een aanpassing van dit bestemmingsplan is niet nodig.


Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel (KvK) schrijft het volgende.

Binnen de bestemming "bedrijventerrein" is ook de vestiging van detailhandel in volumineuze goederen toegestaan. De KvK vindt dat de overheid zeer terughoudend moet zijn als het gaat om de vestiging van detailhandel op bedrijventerreinen. De vestiging van grootschalige/perifere detailhandel kan een duurzame ontwrichting van de bestaande detailhandelsstructuur tot gevolg hebben, met name in de kleinere kernen. Door het ontwikkelen van winkelareaal in de periferie vindt er namelijk doorgaans een verplaatsing van m2 verkoopoppervlak vanuit de centrummilieus plaats, tenzij de consumentenbestedingen toenemen en er sprake is van additioneel assortiment, hetgeen in een kleine kern als Ruurlo niet aan te nemen is.

Wanneer een nieuwe vestiging van detailhandel in volumineuze goederen op bovengenoemd bedrijventerrein zou worden toegestaan, moet volgens de KvK minimaal aan een aantal nader genoemde randvoorwaarden worden voldaan.


Beoordeling reactie
Artikel 1.53 van het voorontwerpbestemmingsplan omschrijft wat verstaan wordt onder 'detailhandel in (volumineuze) grootschalige goederen. Dat is de detailhandel die vanwege de omvang van de gevoerde artikelen een groot oppervlak nodig heeft voor de uitstalling, in de vorm van de verkoop van auto's, boten, caravans, landbouwwerktuigen, wooninrichtingen, tuininrichtingsartikelen, grove bouwmaterialen, keukens en sanitair en naar de aard daarmee gelijk te stellen artikelen.

Ten opzichte van het merendeel van de in Ruurlo geldende bestemmingsplannen voor de bedrijventerreinen was aan de al toegestane gebruiksvormen de detailhandel in wooninrichtingen, tuininrichtingsartikelen, keukens en sanitair toegevoegd.

Bij nader inzien zijn wij het met de KvK eens dat het risico bestaat dat er met de toevoeging van 'wooninrichtingen en tuininrichtingsartikelen' een duurzame ontwrichting van de bestaande detailhandelsstructuur kan plaatsvinden. Dat is ongewenst. Gelet hierop is artikel 1.53 aangepast. De genoemde toevoegingen zijn verwijderd. Deze gebruiksvormen (aangevuld met bouwmarkten) zijn in het ontwerpbestemmingsplan opgenomen in de afwijkingsregel onder artikel 3.5.3. Deze afwijkingsregel sluit aan bij de afwijkingsregel zoals is opgenomen in het onherroepelijke bestemmingsplan Overberkel. Dit bestemmingsplan Overberkel is onherroepelijk geworden na uitspraak van de Raad van State op 27-4-2011.

Over de gebruiksvorm 'keukens en sanitair' merken wij het volgende op. Naar onze mening is dit gebruik door het grootschalig karakter ervan minder gewenst binnen het kleinschalige karakter van het kernwinkelgebied van Ruurlo. Dit gebruik is bij uitstek geschikt voor vestiging op het bedrijventerrein.