direct naar inhoud van 6.2 Archeologie
Plan: Rietmolen, De Mölle 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1859.BPRML20110016-1000

6.2 Archeologie

6.2.1 Wet op de Archeologische Monumentenzorg

Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) van kracht geworden. Deze wet, een wijziging op de Monumentenwet 1988, regelt de omgang met het archeologisch erfgoed. Nieuw in de wet is dat gemeenten een archeologische zorgplicht krijgen en dat initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, verplicht zijn rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.

6.2.2 Archeologische beleidsadvieskaart

Archeodienst Gelderland heeft voor het grondgebied van de gemeente Berkelland een inventarisatie opgesteld van de archeologische verwachtingen. Het plangebied is getoetst aan archeologische verwachtingskaart. Een uitsnede van de kaart is opgenomen in Afbeelding 5.2.

afbeelding "i_NL.IMRO.1859.BPRML20110016-1000_0016.png"

Afbeelding 5.1 Uitsnede archeologische verwachtingenkaart gemeente Berkelland (Bron: Gemeente Berkelland)

Uit de archeologische beleidsadvieskaart blijkt dat de locatie voor de sporthal een hoge archeologische verwachtingswaarde kent en is aangemerkt als Archeologisch Waardevol Verwachtingsgebied (AWV) categorie 6. Op basis van het beleidsdocument 'Archeologische Monumentenzorg in de gemeente Berkelland' waarin de uitgangspunten voor archeologisch onderzoek staan gedefinieerd, geldt dat:

Categorie 6

streven naar behoud in huidige staat; inventariserend archeologisch onderzoek is verplicht als de oppervlakte van de ingreep groter is dan 100 m² én de diepte van de ingreep dieper reikt dan 40 cm -Mv.

De vrijstaande woning heeft op basis van de archeologische verwachtingskaart een lage verwachtingswaarde en is aangemerkt als Archeologisch Waardevol Verwachtingsgebied (AWV) categorie 10. Op basis van het beleidsdocument 'Archeologische Monumentenzorg in de gemeente Berkelland' waarin de uitgangspunten voor archeologisch onderzoek staan gedefinieerd, geldt dat:

Categorie 10

streven naar behoud in huidige staat; inventariserend archeologisch onderzoek is verplicht als de oppervlakte van de ingreep groter is dan 2500 m² én de diepte van de ingreep dieper reikt dan 30 cm -Mv.

In het kader van het bestemmingsplan "Rietmolen, Olland - Noord" is onder andere op de locatie van de enkele vrijstaande woning een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat er op deze locatie geen archeologische vindplaatsen worden vermoed.

6.2.3 Onderzoeksresultaten archeologie

Op de locatie van de sporthal worden vier nieuwe woningen gebouwd. Er gaan grootschalige graafwerkzaamheden plaatsvinden die hier het archeologisch bodemarchief kunnen verstoren. Normalitair is hiervoor een archeologisch onderzoek noodzakelijk. Echter, de nieuwe woningen komen op een locatie waar het archeologisch bodemarchief in het verleden al grotendeels verstoord is door de bouw van de sporthal en het aanleggen van de ondergrondse infrastructuur. Hierdoor is het bodemprofiel dermate verstoord dat archeologische vondsten niet aannemelijk zijn. Ook het archeologisch onderzoek uit de directe omgeving toont aan dat er geen bijzonderheden zijn aangetroffen.

Voor wat betreft de locatie van de enkele vrijstaande woning is er sprake van een lage archeologische verwachting. Het te verstoren gebied is aanzienlijk kleiner dan 2500 m2 waardoor het uitvoeren van een archeologisch onderzoek op deze locatie niet noodzakelijk is.

Het uitvoeren van een inventariserend archeologisch onderzoek is derhalve niet noodzakelijk.