Plan: | Beltrum, Bedrijventerrein 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1859.BPBTM20110002-1000 |
Er is een zienswijze ingediend tegen het voorontwerpbestemmingsplan.
Indiener
Samenvatting zienswijze/reactie
Inspreker maakt bezwaar tegen het feit dat voor hem en op de naastgelegen percelen de mogelijkheid verdwijnt om per bedrijf een woning te bouwen.
Beoordeling zienswijze/reactie gemeente
Berkelland ziet zich voor de lastige taak gesteld de afnemende behoefte aan woningen in haar beleid op te nemen/te verwerken. De demografische ontwikkelingen in de regio Achterhoek en in de gemeente Berkelland zorgen ervoor dat minder woningen nodig zijn tot het jaar 2020 dan tot nu toe werd aangehouden. Het woningbouwprogramma van onze gemeente bestond tot 2020 uit toevoeging van ongeveer 1800 nieuwe woningen.
Op basis van regioafspraken mag Berkelland nu nog maar 635 woningen bouwen. Daarom moeten wij bestaande woningbouwmogelijkheden en concrete woningbouw-plannen schrappen. Er is voor Berkelland geen ruimte meer voor toevoeging van nieuwe plannen.
Voor de bedrijventerreinen betekent dit dat wij de bouwmogelijkheid van nieuwe (dienst)woningen in het bestemmingsplan verwijderd hebben.
Alleen recent met ons besproken en concreet uitgewerkte plannen kunnen aanleiding geven toch incidenteel woningbouwmogelijkheden in het bestemmingsplan op te nemen.
Volgens het geldende bestemmingsplan Bedrijfsterrein Beltrum, vastgesteld bij besluit van 30 juni 1992 en goedgekeurd op 22 september 1992, hebben de bedoelde percelen de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden'. Op grond van deze bestemming mag per bedrijf één dienstwoning worden gebouwd. Voor zover wij kunnen nagaan is het bedrijf van de inspreker hier sinds 2006 gevestigd. Sindsdien hebben wij geen concrete bouwplannen voor het realiseren van een dienstwoning van indiener ontvangen.
Ook wijzen wij op de volgende uitspraak van de Raad van State.
Op 27 april 2011 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in het bestemmingsplan bedrijventerrein Overberkel Borculo. Wij conformeren ons aan de uitgangspunten hiervan. De Raad van State overwoog daarbij:(citaat):
"In het algemeen kunnen aan een geldend bestemmingsplan geen blijvende rechten worden
ontleend. Een gemeenteraad kan op grond van gewijzigde planologische inzichten en na
afweging van alle betrokken belangen andere bestemmingen voor gronden vaststellen. Tot
dusver heeft indiener geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid een woning te bouwen en ook
geen aanvraag voor een bouwvergunning ingediend. Aan het voormalig planologisch regiem kan
indiener derhalve geen rechten ontlenen".
Einde citaat.
Conclusie
Om de volgende redenen zien wij geen reden om op deze locatie de bouw van één of meer bedrijfswoningen mogelijk te maken of te houden:
De demografische ontwikkelingen;
Sinds de vaststelling van het geldende bestemmingsplan in 1992 hebben wij voor de bedoelde locatie geen bouwplan voor een dienstwoning ontvangen;
Sinds de vestiging van inspreker (in 2006), hebben wij geen bouwplan voor een dienstwoning ontvangen.
Gevolgen voor het bestemmingsplan Beltrum, Bedrijventerrein 2011
Geen gevolgen.