direct naar inhoud van 2.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Geesteren, Hagensweg ong. 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1859.BPGTR20130002-1000

2.2 Gemeentelijk beleid

Bij de actualisering van bestemmingsplannen in Berkelland lag de aandacht nadrukkelijk op het nieuwe beleid demografische ontwikkelingen. Die ontwikkelingen geven sinds 2009 aan, dat de bevolking van Berkelland afneemt, de behoefte aan nieuwe woningen sterk daalt en er veel minder extra nieuwe woningen nodig zijn. Dit beleid kreeg vorm in 2010 en 2011.

Volkshuisvestingsbeleid

De toekomstige afname van de bevolking in de Achterhoek, de vergrijzing en de economische crisis geven aanleiding tot het bundelen van krachten en het nemen van verantwoordelijkheid voor de toekomst van de woningmarkt in de regio Achterhoek. Dit is uitgewerkt in het beleid demografische ontwikkelingen. Naar aanleiding van die ontwikkelingen heeft de raad van Berkelland het woonbeleid bijgesteld met 3 besluiten.

  • Sinds het raadsbesluit 26 oktober 2010 wordt geen medewerking meer verleend aan nieuwe woningbouwplannen die niet passen in een bestemmingsplan en die leiden tot extra woningen. Zo werd de instroom van nieuwe woningbouwplannen in het belang van de demografische ontwikkelingen gestopt vooruitlopend op de vaststelling van de regionale woonvisie. In die regionale woonvisie zijn de woningbouwplannen voor de periode 2010-2019 regionaal en lokaal fors naar beneden bijgesteld.
  • Bij raadsbesluit van 25 januari 2011 is ingestemd met de regionale woonvisie Achterhoek 2010-2020 "Alleen ga je sneller, samen kom je verder". De regio Achterhoek heeft te maken met bevolkingsdaling en krijgt na 2020 ook te maken met een daling van het aantal huishoudens. Om goed voorbereid te zijn op de gevolgen van die krimp is nu actie nodig. Ingrijpen in de woningbouwplanning vergt immers jaren. Niet tijdig inspelen op de bevolkingsafname heeft grote gevolgen voor de woningmarkt. Daarom is een regionale woonvisie gemaakt. Centraal hierin staan de regionale afspraken over de binnenregionale woningverdeling (toevoeging extra woningen aan de woningvoorraad over de gemeenten) aan de hand van de volgende thema's:
    - Kwalitatieve kenmerken woningvoorraad en nieuwbouwprogramma
    - Kwantitatieve omvang woningvoorraad
    - Wonen en Zorg;
    - Kwaliteit bestaande voorraad;
    - Energie en klimaat.

Gevolgen voor Berkelland

De gezamenlijke regionale ambitie van 10.500 extra woningen is teruggebracht naar 5.900 extra woningen conform het provinciale KWP3 (Kwalitatief WoonProgramma). Het woningbouwprogramma van Berkelland bestond tot 2020 uit toevoeging van ongeveer 1800 nieuwe woningen. Op basis van regioafspraken mag Berkelland er nog 635 bouwen. Bestaande woningbouwmogelijkheden en concrete woningbouwplannen worden geschrapt. Toevoeging van nieuwe plannen is niet meer mogelijk. De komende jaren vergen een forse bijstelling. De impact is enorm en vraagt zeer pijnlijke en impopulaire maatregelen.

  • Het raadsbesluit van 28 juni 2011 is een tussentijdse voortgangsrapportage woningbouwplannen. Vijf concrete maatregelen moeten de woningbouwplannen verminderen:
    - Aanpassing van woningbouwplannen.
    - Aanscherpen intrekbeleid voor vergunningen van woningen waarvan de uitvoering niet start of wordt afgerond.
    - Afhandelen van lopende aanvragen voor functieverandering in het buitengebied.
    - Het ongedaan maken van latente plancapaciteit voor woningbouw.
    - Regionaal onderzoek naar een financieel arrangement.

Latente (slapende, zachte) capaciteit zit al jarenlang in bestemmingsplannen, maar is nooit gerealiseerd dan wel vergund. Alle latente capaciteit is daarom beleidsmatig geschrapt. Handhaving van deze woonbestemmingen is niet in het belang van een goede ruimtelijke ordening. Nu percelen al jarenlang onbebouwd zijn geweest blijkt ook, dat de economische uitvoerbaarheid niet is gewaarborgd.