Plan: | Geesteren, Hagensweg ong. 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1859.BPGTR20130002-1000 |
Op 30 januari heeft de Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak uitspraak gedaan in het beroep tegen het bestemmingsplan "Geesteren, Dorp 2011" voor een perceel aan de Hagensweg. Het beroep is gegrond verklaard. De uitspraak is opgenomen in Bijlage 2 Uitspraak Raad van State.
Hierna volgen de drie belangrijke conclusies uit de uitspraak.
De Afdeling overweegt, dat de gemeente in het kader van het hiervoor uiteengezette beleid demografische ontwikkelingen niet in strijd met een goede ruimtelijk ordening heeft gehandeld door aan het perceel aan de Hagensweg een woonbestemming te onthouden. De Afdeling geeft aan het beleid van de gemeente Berkelland te bevestigen. Uit de uitspraak kan worden geconcludeerd, dat de bouw van een woning op de gevraagde locatie niet aan de orde is. Het gaat alleen om een passende bestemming ten behoeve van het huidige gebruik. Gezien de gewekte verwachtingen bij de zitting is het redelijk om voor dit perceel een mogelijkheid op te nemen voor de bouw van gebouwen, geen woningen zijnde van maximaal 100 m2.
De Afdeling overweegt daarbij dat de bouwmogelijkheid al in een in 1973 vastgesteld bestemmingsplan is opgenomen maar nog nooit is gerealiseerd. Er is in het verleden contact geweest over een eventueel bouwplan voor deze locatie, maar de eigenaar heeft nooit een concreet bouwplan ingediend bij de gemeente.
De Afdeling benadrukt nog eens (in lijn met bestaande jurisprudentie) dat in zijn algemeenheid geen blijvende rechten kunnen worden ontleend aan geldende bestemmingsplannen.
Hoewel het beroep dus gegrond verklaard is blijkt uit de uitspraak echter duidelijk dat daardoor geen enkel recht op het wederom mogelijk maken van een woning is ontstaan.
Samenvattende oordeelt de Afdeling dat:
De appellant vergelijkt de situatie met een goedgekeurd bouwplan aan de Meiweg 19-21 te Geesteren. De Afdeling oordeelt dat de situatie aan de Hagensweg niet is te vergelijken met het aangehaalde bouwplan aan de Meiweg 19-21 te Geesteren. Hier was sprake van een afgesloten realiseringsovereenkomst (een concreet plan). Deze overeenkomst was al tot stand gekomen voordat het nieuwe woningbouwbeleid in ging.
De Afdeling oordeelt verder dat de eigenaar op basis van een technische uitleg van de planregels uit het bestemmingsplan "Geesteren, Dorp 2011" wel een geldig betoog heeft. De raad heeft namelijk betoogd dat het huidige gebruik van het perceel mag worden voortgezet en dat op basis van het bestemmingsplan bijgebouwen tot een maximum van 100 m2 mogen worden opgericht. Momenteel staan op het perceel twee gebouwtjes met in totaal een oppervlakte van circa 40 m2. Het perceel wordt verder als moestuin gebruikt.
De planregels uit de bestemming "Wonen" maken woningen (binnen een bouwvlak) met daarbij behorende gebouwen mogelijk. In de bouwregels (artikel 15.5.2.2) zijn regels voor aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen gesteld. Deze kunnen echter uitsluitend bij een woning worden gerealiseerd. De Afdeling stelt vast dat het realiseren van bijgebouwen niet mogelijk is omdat er geen aanduiding "bouwvlak" op het perceel ligt. Omdat er geen bouwvlak is toegekend kan er geen woning worden gebouwd. Omdat bij de woning horende behorende bijgebouwen alleen kunnen worden gerealiseerd bij een woning kunnen dan dus ook geen bijgebouwen worden gerealiseerd. Het is daarom de vraag of vanwege deze koppeling in de regels het huidige gebruik van het perceel kan worden voortgezet.
Op basis van deze technische uitleg van de regels is het bestemmingsplan "Geesteren, Dorp 2011" is de bestemming "Wonen" voor het bestreden perceel vernietigd.
Conclusies naar aanleiding van de uitspraak