Plan: | Rietmolen, De Mölle 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1859.BPRML20110016-1000 |
Op 20 september 2005 is het Streekplan Gelderland 2005 in werking getreden. In het Streekplan Gelderland 2005 wordt het motto van de Nota Ruimte "decentraal wat kan, centraal wat moet" vertaald naar het provinciale niveau "lokaal wat kan, provinciaal wat moet". Het streekplan kent een selectieve beleidsinzet op die zaken die van provinciaal belang zijn. Daarbij hoort een grotere beleidsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid voor gemeenten voor die zaken die van lokaal belang zijn. Het streekplan kent het onderscheid tussen de provinciale hoofdstructuur en het multifunctionele gebied. Voor het multifunctionele gebied geldt in het algemeen dat dit het domein is van de gemeenten en dat dit gebied een beperkte bemoeienis van de provincie kent.
Algemeen
Hoofddoel van het streekplanbeleid is het scheppen van ruimte voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak. Om krachtige steden en vitale regio’s te bevorderen zijn de belangrijkste uitgangspunten “bundeling van verstedelijking aan/nabij infrastructuur” en het “organiseren in stedelijke netwerken".
Stedelijke ontwikkeling
In het provinciaal beleid voor stedelijke ontwikkeling wordt onderscheid gemaakt tussen"bestaand bebouwd gebied" en stedelijke uitbreiding. Het accent van de provinciale beleidsambities ligt op de vernieuwing en het beheer en onderhoud van bestaand bebouwd gebied.
In het Streekplan Gelderland 2005 valt het plangebied binnen het multifunctionele gebied en heeft het de aanduiding 'Bebouwd gebied 2000' gekregen. De locatie van de enkele vrijstaande woning is niet gemarkeerd. Echter omdat het bestemmingsplan "Rietmolen, Olland - Noord" reeds is vastgesteld en er op deze locatie reeds gebouwd mag worden is er ook hier sprake van bestaand bebouwd gebied. De onderstaande afbeelding omvat een uitsnede van de "Beleidskaart ruimtelijke structuur".
Afbeelding 4.1. Uitsnede Beleidskaart ruimtelijke structuur (Bron: Provincie Gelderland)
Het provinciaal beleid is erop gericht dat inbreidingslocaties voor woningbouw prioriteit hebben boven uitbreidingslocaties. Aangezien het plangebied in het bebouwd gebied ligt, kan het worden aangemerkt als inbreidingslocatie. Daarmee wordt voldaan het provinciale beleid zoals verwoord in het Streekplan Gelderland 2005.
Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft op 12 januari 2010 het nieuwe “Kwalitatief Woonprogramma 2010-2019 (KWP3)” vastgesteld. Het KWP heeft als doel het woningaanbod op regionaal niveau, zowel kwantitatief als kwalitatief, zo goed mogelijk af te stemmen op de behoefte (de vraag) aan woningen. De provincie, de woningcorporaties, de gemeenten en de regio's in Gelderland hebben met elkaar afspraken gemaakt over de woningbouw en bestaande woningvoorraad voor de komende tien jaar. De partijen willen ervoor zorgen dat het woningaanbod in iedere regio van Gelderland ook in de toekomst goed aansluit bij de behoefte van de inwoners. In het programma zijn de afspraken vastgelegd. Deze afspraken zijn tot stand gekomen door een goede en intensieve samenwerking met de regio's, de gemeenten en de woningcorporaties.
Het doel van het KWP3 is om de woningvoorraad (het aanbod) zo goed mogelijk af te stemmen op de kwantitatieve en kwalitatieve woningbehoefte (de vraag). De regionale woonprogrammering zou plannen voor nieuwbouwwoningen en plannen voor het aanpassen van bestaande woningen moeten bevatten. Samen zouden die plannen er toe moeten leiden dat vraag en aanbod op de woningmarkt elkaar benaderen.
In het Kwalitatief Woonprogramma gaat het nadrukkelijk niet alleen om de aantallen te bouwen woningen. Er is bij de inwoners een grote behoefte aan huurwoningen en woningen in het betaalbare segment. Daarom zijn ook afspraken gemaakt over de aantallen betaalbare woningen (sociale huur en koop). Er wordt bovendien rekening gehouden met een steeds groter wordende groep ouderen die het liefst zelfstandig wil blijven wonen. Verder zijn afspraken gemaakt over de verhouding koop-huur.
Het 'ontwikkeltraject' voor de regio Achterhoek is gericht op het aanpakken van de belangrijkste verschillen met de uit onderzoeken gebleken behoeften aan woningen. Regio Achterhoek bestaat uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost-Gelre, Oude-IJsselstreek en Winterswijk.
In de regio Achterhoek hebben de provincie, de participerende gemeenten en de woningcorporaties de afspraak gemaakt dat in de periode 2010 – 2019 in de regio Achterhoek bruto 7.200 nieuw te bouwen woningen aan de voorraad mogen worden toegevoegd. Rekening houdende met sloopplannen komt dat neer op een toevoeging van 5.900 woningen om uiterlijk in 2020 op een woningtekort van nul uit te komen.
De regionale samenwerkingsverbanden van gemeenten hebben op verzoek van de provincie begin 2004 bouwstenen aangereikt voor het gebiedsspecifiek beleid in het streekplan. Deze bouwstenen zijn door de regio’s aangereikt in de vorm van regionale structuurvisies. Deze visies zijn gebaseerd op een analyse van ruimtelijke structuren, de waardering daarvan (het zogenaamde ‘ruimtelijk structuurbeeld’) en de ruimtelijke opgaven of ambities (het programma) voor de accommodatie van de ruimtebehoefte. De visies zijn verwoord in beleidsaanbevelingen en -kaarten en geven de – door de regio’s – gewenste ruimtelijke ontwikkeling weer voor de komende streekplanperiode, vaak met een doorkijk naar de langere termijn. De visies gaan vooral in op de gewenste verstedelijking en de daarbij passende positie van de stedelijke kernen en netwerken en op de opgaven voor het landelijk gebied.
Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft op 12 december 2006 de Streekplanuitwerking "zoekzones voor stedelijke functies en landschappelijke versterking" vastgesteld. Hierin worden regionale zoekzones voor stedelijke functies en landschappelijke functies aangewezen. Deze streekplanuitwerking is een doorvertaling van de regionale structuurvisies die door de regio's aan de provincie zijn aangereikt.
Met de zoekzones voor stedelijke functies en landschappelijke versterking wil de provincie voorzien in de ruimtebehoefte tot 2015. De gemeente Berkelland maakt onderdeel uit van de regio Achterhoek. Onderstaand kaartbeeld bevat een uitsnede van de streekplanuitwerking voor zoekzones voor stedelijke functies in de regio Achterhoek.
Afbeelding 4.2. Uitsnede kaart zoekzones stedelijke functies regio Achterhoek (Bron: Provincie Gelderland)
Het beleid voor de "zoekzones" is gericht op het versterken van de ruimtelijke kwaliteit en het benutten van de functionele mogelijkheid via herstructurering. De kern Rietmolen is aangeduid met de zoekzone "Kleine kernen". Hiervoor geldt dat gemeenten de ruimte moeten hebben om, uitgaande van de aanwezige kwaliteiten in en rond kleine kernen en buurtschappen, maatwerk te realiseren met in acht neming van de gestelde beleidskaders
Het plangebied valt binnen bestaand bebouwd gebied. De ontwikkeling binnen het plangebied bestaat uit een herstructureringsopgave waarbij de sporthal verplaatst wordt. De verplaatsing van de sporthal wordt mede gefinancierd door op deze locatie woningbouw te realiseren. Daarnaast wordt één vrijstaande woning gebouwd op een locatie waar dubbele- of rijen woningen zijn toegestaan. Dit heeft een positieve invloed op de woningbouwaantallen. Derhalve wordt geconcludeerd dat één en ander in overeenstemming is met het provinciaal beleid.