Plan: | Buitengebied, Erve Giegink Borculo 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1859.BPBGB20120006-0100 |
Op 9 januari 2007 hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten om op basis van een afwijking van het Streekplan Gelderland 2005 de door de Achterhoekse gemeenten opgestelde nota "Functies zoeken plaatsen zoeken functies"(functieverandering)te accorderen. Met dit beleid voor functieverandering/ hergebruik willen de samenwerkende gemeenten in de Achterhoek de volgende doelen bereiken:
Methodiek functieverandering naar wonen
In tegenstelling tot functieverandering naar werken, kan er bij functieverandering naar wonen slechts sprake zijn van een hoofdfunctie. Ook wordt bij functieverandering naar wonen als zodanig geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende gebiedstypen aangezien zowel de provincie Gelderland als de samenwerkende gemeenten van de regio Achterhoek van oordeel zijn, dat functieverandering naar wonen ook in het groenblauwe raamwerk uitstekend mogelijk is. Wel moet ook bij functieverandering naar wonen een bijdrage worden geleverd aan de ruimtelijke kwaliteit die tegemoet komt aan de gebiedsprioriteit.
Het hergebruik/functieveranderings beleid voor wonen kent vier scenario's voor het realiseren van nieuwe woningen in het buitengebied:
Uitgangspunt bij functieverandering naar wonen is dat het bebouwingsoppervlak wordt gereduceerd met 50%. Om maatwerk te kunnen leveren zijn de gezamenlijke gemeenten van oordeel dat, net als bij de functieverandering naar werken, naast of in de plaats van sloop, verkleining van het bouwvlak, behoud van karakteristieke/monumentale bebouwing, natuurontwikkeling, landschappelijke inpassing, verbetering infrastructuur, aanleg recreatieve voorzieningen en een financiële bijdrage vormen van verevening zijn, die kunnen worden ingezet al naar de gelang de specifieke situatie ter plaatse en de mate van functieverandering dit verlangt.
Toetsing
Boerenerf
Er wordt 1200 m² aan agrarische bedrijfsbebouwing (inclusief bestaande bedrijfswoning) gesloopt. Daarvoor in de plaats worden er twee nieuwe woonhuizen, met een maximaal oppervlak van 530 m², gebouwd. Dit is ruim binnen de regeling dat er 50% aan bebouwingsoppervlak wordt gereduceerd.
Landgoed
De ontwikkeling van het landgoed maken geen onderdeel uit van voornoemde toetsing, omdat deze als nieuwbouw en niet als herbouw worden aangemerkt, en worden als zelfstandig onderdeel van het initiatief beoordeeld. Gezien de milieu- en ruimtelijke kwaliteitswinst en het feit dat een nieuwe economische drager aan het buitengebied van Berkelland wordt toegevoegd, past het totale initiatief binnen de voorwaarden.
De kracht van de Achterhoek
De Achterhoek is … Natuurlijk, Eigenzinnig, Authentiek, Kleinschalig en Dynamisch!
En dat uit zich bijvoorbeeld in saamhorigheid, loyaliteit en ‘noaberschap’. De Achterhoek is een prachtig gebied waar mensen met veel plezier wonen, recreëren en werken. Er is veel natuur en ruimte aanwezig. In de grotere kernen zijn alle voorzieningen aanwezig om prettig te kunnen wonen. Deze kracht willen we behouden en uitdragen naar buiten.
Sterke punten op het gebied van wonen zijn met name:
Iedere gemeente heeft daarbij zijn eigen kracht en identiteit.
Natuurlijk zijn er ook zaken die aandacht vragen en bedreigingen voor de toekomst zijn. We denken dan aan het verkleinen van het aantal voorzieningen en werkgelegenheid en aantasting van de groene ruimte door uitbreiding in het buitengebied.
Kwaliteit van locaties
Kwaliteit gaat verder dan de differentiatie van de woningvoorraad. Ook locaties zijn van groot belang. Wonen in het buitengebied heeft een andere kwaliteit dan wonen in het centrum van een grote of kleine kern. Dit heeft te maken met aanwezigheid van voorzieningen, bereikbaarheid en woonmilieu. Nu er fors wordt ingegrepen in de nieuwbouwplannen, wordt dit aspect meegewogen in de prioritering van plannen. Het is belangrijk dat de plannen, die het meest bijdragen aan het versterken van de woonkwaliteit in de Achterhoek, uitgevoerd worden. Het bepalen van de beste locaties is maatwerk dat door de gemeenten zelf wordt gedaan.
Plan
De oorspronkelijk geplande woningtoevoegingen zijn getoetst aan opgestelde uitgangspunten, om te bepalen of ze door mogen gaan of komen te vervallen. De woonkwaliteit van de omgeving van de locatie wordt sterk verbeterd door het verplaatsen van het huidige bedrijf en het terugbouwen van woningen.
De ontwikkeling zorgt voor een nieuwe locatie met veel kwaliteit, die ook nog eens in de plaats komt van een agrarisch bedrijf.