direct naar inhoud van 3.1 Gemeente Berkelland
Plan: Structuurvisie Berkelland 2025
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1859.SVBKL20100001-0300

3.1 Gemeente Berkelland

De gemeente Berkelland is een plattelandsgemeente met 44.904 inwoners (maart 2010). Berkelland ligt in de Achterhoek en maakt deel uit van één van de mooiste streken van Nederland.

afbeelding "i_NL.IMRO.1859.SVBKL20100001-0300_0002.jpg"

Afbeelding 3.1 Ligging gemeente Berkelland

De gemeente grenst ten noorden aan de gemeenten Haaksbergen en Hof van Twente. Ten westen van de gemeente Berkelland liggen de gemeenten Lochem en Bronckhorst. Aan de zuidkant ligt de gemeente Oost Gelre. In het ten oosten grenst de gemeente Berkelland aan het Duitse Stadt Vreden.

Het landschap en de Berkel wordt gekenmerkt door de afwisseling van open en gesloten gebieden. De gesloten gebieden zijn de oudst bewoonde delen van Berkelland. De open gebieden zijn later ontgonnen. Ook kent de gemeente in het oog springende hoogteverschillen in het landschap. Bebouwing bevindt zich voornamelijk in en rond de dorpskernen. Boerderijen liggen verspreid in het landschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.1859.SVBKL20100001-0300_0003.jpg"

Afbeelding 3.2. Ruimtelijke dragers

Een van de belangrijkste ruimtelijke dragers van de gemeente is de rivier de Berkel. Daarnaast is er een laagdynamische zone waarbinnen ook de grote kernen Ruurlo en Borculo liggen, en waar het landschap beeldbepalend is. Aan de oostzijde ligt een hoog dynamische zone waar werken en bedrijvigheid, met als centrale zone de N18, de belangrijke pijler is. Eibergen en Neede maken hier onderdeel van uit. In deze zone is ook het RBT De Laarberg in ontwikkeling.

De gemeente Berkelland heeft een omvangrijk aanbod aan voorzieningen. Op het gebied van sport, welzijn, onderwijs en cultuur is er voor elk wat wils. Berkelland kent een actief verenigingsleven, heeft diverse culturele en sportieve evenementen en beschikt over veel economische bedrijvigheid. Ook recreatief is de gemeente aantrekkelijk. In de gemeente zijn diverse fietsroutes, wandelmogelijkheden en er kan per kano gepeddeld worden op de Berkel. Verder zijn er in de gemeente veel bezienswaardigheden zoals water- en windmolens, kasteel Ruurlo, bossen en diverse musea.